Šiandien yra paskelbtos atnaujintos (SAM kartu su VMVT parengtos) rekomendacijos prekybininkams, vykdantiems veiklą karantino metu (pridedame).

 

Pažymėtina, kad remiantis šiomis rekomendacijomis nerekomenduojama prekiauti vartojimui paruoštais nefasuotais maisto produktais (produktais, kurie prieš juos vartojant nebus plaunami, termiškai apdorojami, lupami, gliaudomi ar kt.), parduodamais savitarnos skyriuose, išskyrus atvejus, kai:

 

-  savitarnos skyriuose vartojimui paruošti nefasuoti maisto produktai tiekiami vartotojams tinkamai apsaugoti nuo galimos taršos (pvz., savitarnos skyriuje pateikiami nefasuoti maisto produktai yra iš anksto sudėti į maišelius, suvynioti į maistinę plėvelę ir pan.) arba,

 

-   savitarnos skyriuje, siekiant vartojimui paruoštus nefasuotus maisto produktus apsaugoti nuo taršos, taikomos sustiprintos apsaugos priemonės:

  • naudojami nuo taršos apsaugantys stelažai ar kita įranga,
  • užtikrinamas pakankamas įrankių ar pirštinių, pakavimo medžiagų kiekis ir tinkamas (dažnesnis nei įprastai) jų valymas (prireikus ir dezinfekcija),
  • pateikiama informacija (instrukcija) pirkėjui apie tai, kaip elgtis karantino metu ir saugiai įsigyti vartojimui paruoštus nefasuotus produktus (pvz., kokių asmens higienos reikalavimų laikytis, kaip saugiai įsidėti į maišelius produktus ar pan.).

Atkreipiame dėmesį, kad ne visi prekybos subjektų savitarnos skyriai, prekiaujantys paruoštais nefasuotais maisto produktais,  šiuo metu atitinka minėtas rekomendacijas (pavyzdžiui, naudojami nepridengti stelažai, nėra pateikiama minėta instrukcija ar pan.) ir šiuo metu VMVT jau yra gavusi pranešimų ir paklausimų dėl vykdomos prekybos iš atvirų stelažų.

 

Prašome nedelsiant  užtikrinti savitarnos skyrių veiklą laikantis sustiprintos apsaugos priemonių.

 

Detalią informaciją apie maisto tvarkymui taikomus reikalavimus galite rasti VMVT tinklalapyje adresu: https://vmvt.lt/aktualu-verslui-karantino-metu .

Turizmas